Mendil en andere materialen

Mendil en andere materialen

Voor onze producten gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke materialen die veelal op ecologische wijze en met de hand worden gemaakt. Ook restmaterialen, zoals leer, denim, wol en stoffen die gebruikt worden voor (hoofd)doeken, schorten of andere traditionele kleden, tref je aan in onze handgemaakte artikelen. Restmaterialen nemen we af van bedrijven die geloven in het tegengaan van waste.
Stoffen en jarenoude prints komen weer tot leven. Dit doen we door ze te gebruiken in producten van nu.
Wij werken veelal met stoffen en materialen zoals wol, denim, leer en riet. De gebruikte stoffen zijn natuurlijk en dikwijls afkomstig uit verschillende regio’s in Marokko, waar ze al honderden jaren op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Ook stoffen uit andere delen van de wereld gebruiken we in onze artikelen. Zo verbinden we het beste van de verschillende werelden. Het duurzaam verbinden, noemen wij: ‘the best of both worlds’.

Mendil

De mendilstof loopt als een rode draad door bijna alle producten van FFORE. Mendil, is op traditionele wijze geweven stof van wol en katoen. De hoeveelheid gebruikte wol en katoen hangt af van het artikel en/of de jaargetijden. Traditioneel gezien worden de mendildoeken in het Noorden van Marokko door vrouwen gedragen als een soort schort ter bescherming van de kleding en tegen de kou als omslagdoek om de schouders . FFORE laat de mendilstof weven door organisaties in het Noorden van Marokko. De organisaties werken hierbij met vrouwen in het Rifgebied, die vaak vanuit huis kunnen blijven werken.

 

Riet

Voor een aantal tassen gebruiken we de traditionele rieten tas (veelal van alfagras of palmblad) als basis. Deze tassen worden voor FFORE daarna bewerkt met leer en mendil of andere stoffen. De basis rieten tassen worden in het Rifgebied en in dorpen van het Atlasgebergte met de hand gevlochten. Dit gebeurd door coöperaties van vrouwen.

Denim

Ook wel spijkerstof, is een bijzonder sterke, gekeperde, katoenen stof. Deze stof is van oorsprong een Franse uitvinding, die in de Verenigde Staten uitgewerkt is tot de spijkerbroek. Deze stof is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en kent een rijke historie. Hierdoor past het uitstekend in de artikelen van FFORE. Door de stevigheid van het katoen en de oorspronkelijk gebruikte kleurindigo is deze goed te combineren met de mendil.

Leder

Dit materiaal wordt niet gemaakt omdat het afkomstig is van de huid van dieren. Het is gegroeid: een natuurproduct met al zijn eigenaardigheden en nuances. Leerlooien is het productieproces, waarbij het leder als eindproduct tot stand komt. Dit bestaat uit diverse bewerkingsgangen.
De leerlooibaden in Fez zijn heel herkenbaar. Het is dus ook niet vreemd dat we juist in Fez samenwerken met organisaties die jonge vrouwen opleiden tot bijvoorbeeld lederbewerkers en tassenmakers Ook bieden deze organisaties werkplekken aan voor jonge vrouwen.

Sebina

Sebnia is geen stof maar de traditionele hoofddoek die gedragen wordt door Berbervrouwen . Deze hoofddoeken werden vroeger gemaakt van zijde en met de hand geborduurd. Omdat wij deze traditionele (hoofd)doek nieuw leven willen geven, kom je de stof weer tegen in een aantal producten.